...Často sa stretneme v praxi s mylným názorom, že ľudia s diabetom môžu konzumovať výhradne iba grep a jabĺčko, alebo sa musia ovociu vyhýbať...
Ovocie považujeme za neodmysliteľnú súčasť zdravej výživy. Je cenným zdrojom vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov, beta karoténov, flavonoidov, iných ochranných – biologicky aktívnych látok, vody a vlákniny, ale nikdy pri jeho konzumácii nesmieme zabúdať na obsah ovocného cukru – čiže fruktózy a glukózy. Aj tie najkyslejšie druhy ovocia obsahujú určitý podiel sacharidov, preto ich vždy musíme započítať do denného stravovacieho plánu. Všetky tmavo sfarbené druhy ovocia (tmavočervené, tmavomodré, tmavozelené, oranžové ) zároveň ochraňujú cievny systém, srdiečko, sú prevenciou civilizačných, kardiologických a onkologických ochorení. Pokiaľ sa ovocie konzumuje bez kontroly v neobmedzených množstvách dokáže ľuďom trpiacim na cukrovku poriadne rozkolísať hladinu krvného cukru - glykémiu.
Ideálna je konzumácia 1 – 2 porcií podľa možností čerstvého ovocia denne. Tieto porcie by mali byť rovnomerne rozložené v dennom stravovacom režime, vhodné je doplniť ich kvalitnou bielkovinou alebo komplexným sacharidom. Ak sa jedná o medzijedlo (desiata, olovrant) množstvo sacharidov v ňom by nemalo presiahnuť 20 g sacharidov, čiže 2 sacharidové jednotky (SJ) na porciu.
Je dôležité uvedomiť si, že veľmi zrelé až prezreté ovocie má ďaleko vyšší podiel ovocného cukru ako uvádzajú orientačné tabuľky, preto by sme po ňom nemali siahať. Chybou býva, ak ovocné šťavy pijeme neobmedzene. Musíme si uvedomiť, že 1 dcl aj najkvalitnejšej šťavy obsahuje približne 10 g sacharidov - 1 SJ. Vieme, že práve ovocné šťavy slúžia na preliečenie hypoglykémie.
Pre lepšiu orientáciu v praxi Vám priložená tabuľka napovie, ktorý druh ovocia je najmenej sladký a ktorý obsahuje najväčší podiel ovocného cukru. Samozrejme porcia sladšieho ovocia je potom zákonite menšia. Naopak sladšie druhy ovocia (1 banán, alebo malý strapec hrozna) dokážu pomôcť zvládnuť nastávajúci pokles krvného cukru – hypoglykémiu. Prvý stĺpec v tabuľke znázorňuje množstvo ovocia v gramoch, v ktorom sa nachádza 10 g sacharidov – 1 SJ. V druhom stĺpci je popísané množstvo ovocia v gramoch v objeme 2 SJ (20 g sacharidov) = zdravé medzijedlo.
Najlepšou kontrolou správnej veľkosti porcie však zostáva vlastný glukomer s pravidelným meraním. Práve teraz keď v záhradkách dozrievajú marhule, broskyne, hrušky, slivky a hrozno nemôžeme zabúdať, že aj takýmto zdanlivo malým prehreškom si dokážeme „vyrobiť“ nemalé komplikácie. Myslite na svoje zdravie - s rozumom sa zahryznite do vitamínov...veľa zdravia a krásnych letných dní Vám želá Mgr. Klaudia Šugrová.
Ovocie 1 SJ 2SJ
Druh: množstvo v gramoch
Avokádo 167 g 334 g
Melón červený 165 330
Melón cukrový 130 260
Jahody 114 228
Citróny 108 216
Egreše 103 206
Mandarínky 106 212
Grapefruit 100 200
Pomaranč 90 180
Čučoriedky 87 174
Marhule 83 166
Broskyne 82 164
Brusnice 82 164
Černice 82 164
Višne 82 164
Ananás 78 156
Ríbezle 78 156
Jablko 77 154
Maliny 77 154
Hrušky 74 148
Kiwi 72 144
Čerešne 69 138
Slivky, ringloty 63 126
Mango 60 120
Hrozno 59 118
Banán 45 90