Autor: Peter , pridané: 23.08.2018 o 15.41, Počet komentárov: 2
V rámci prípravy na Dia leto na Spiši 2018 som pripravil aj čalamádu z uhoriek a keďže chutila, tak som sľúbil, že recept zverejním aj pre širokú dia verejnosť.
Na prípravu čalamády potrebujeme:
· 2-3 kg natenko nastrúhaných uhoriek (použil som vyrastené, neošúpané nakladačky)
· 4 ks väčších cibúľ pokrájaných na menšie kúsky
· 4 ks paprík pokrájaných na malé pásiky (...
Čítaj celý článok >>
Autor: Maroš , pridané: 22.12.2013 o 19.38, Počet komentárov: 0
Prišiel k nám recept od Andrei Tatarkovej na vynikajúcu čokoládovú tortu, ktorú ste mali možnosť ochutnať 1.12.2013 na Mikulášskej akcii. Prinášame Vám prepis tohto receptu a touto cestou si ju tak môžete upiecť aj doma.
Za recept samozrejme ďakujeme.
Suroviny:
- 2 šľahačky
- 2 horké čokolády sa dajú variť deň vopred
Cesto:
- 8 žĺtka vymiešame s...
Čítaj celý článok >>
Autor: Peter , pridané: 18.08.2013 o 12.09, Počet komentárov: 0
...Často sa stretneme v praxi s mylným názorom, že ľudia s diabetom môžu konzumovať výhradne iba grep a jabĺčko, alebo sa musia ovociu vyhýbať...
Ovocie považujeme za neodmysliteľnú súčasť zdravej výživy. Je cenným zdrojom vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov, beta karoténov, flavonoidov, iných ochranných – biologicky aktívnych látok, vody a vlákniny, ale nikdy pri jeho konzumácii nesmieme zabúdať na obsah ovocného...
Čítaj celý článok >>
Autor: Peter , pridané: 05.07.2012 o 09.36, Počet komentárov: 9
Spomínam si na detstvo, keď sme vždy pred letom a tým pádom aj obdobím zavárania, kupovali množstvo cukru. Veď bolo treba zavárať. Zavárali sme ovocie, varili džemy, lekvár – veď taký bol zvyk. Dnes manželka už zavára s rôznymi náhradnými sladidlami, používa dia recepty a želírovací cukor pre diabetikov.
Každý si nejako zvykol, že zavárať sa musí s cukrom, alebo...
Čítaj celý článok >>
Autor: Peter , pridané: 01.09.2011 o 21.06, Počet komentárov: 3
Ako vznikajú vtipy ? Jednoducho – treba niečo zažiť, a potom to iba vo vhodnej situácii vhodne použiť. Včera sa to podarilo Zuzke, ktorá po tom , čo som pred večerou skonštatoval, že nie som hladný, zahlásila : Čo si jedol buchtu Update ?
Nerozumiete tomuto vtipu ? Vyskúšajte a potom pochopíte ! Účastníci akcie Dia leto...
Čítaj celý článok >>
Autor: Peter , pridané: 18.08.2011 o 18.30, Počet komentárov: 1
Do rúk sa mi dostala táto kniha , ktorú napísala - pre členov Združenia rodičov a priateľov diabetických detí zo Spiša a určite aj pre veľkú časť Slovenska - jedna z najlepších odborníčok na stravovanie diabetikov : diétna sestra Mária Štefáková.
Mali sme tú česť, že nám bola prednášať a viackrát sme s ňou otázky o stravovaní a konkrétne problémy aj konzultovali. A teraz vydala...
Čítaj celý článok >>
Autor: Peter , pridané: 15.05.2010 o 22.14, Počet komentárov: 0
Rodičia dia detí môžu povedať, čo im preletelo mysľou, keď si vypočuli z úst lekára diagnózu, ktorá mení život. A keď sa k diabetu pridruží aj celiakia... Poznám výrobky Pečivární Liptovský Hrádok, ktoré sú vhodné súčasne pre diabetikov a aj celiatikov. Ako sú však na Slovensku celkovo riešené bezlepkové potraviny v systéme liekovej politiky? To...
Čítaj celý článok >>
Autor: Peter , pridané: 15.05.2010 o 22.15, Počet komentárov: 1
Suroviny :
5 – 6 jabĺk
200 g kokosu
2 lyžičky ovocného cukru Imber (fruktózy)
lieskové oriešky
Postup :
Umyté a očistené jablká pokrájame, udusíme, roztlačíme vidličkou a ešte do horúcej zmesi pridáme kokos. Počkáme, kým trochu nezhustne a osladíme (ak sú jablká sladšie, netreba sladiť). Z masy tvarujeme malé guľky, do stredu dáme lieskový orech a obalíme v kokose. Môžeme...
Čítaj celý článok >>