logo spisiacik 1 logo spisiacik na facebooku spisiacik na youtube
InfoMail
Ak máte záujem o posielanie správ o činnosti a aktivitách združenia, zadajte do políčka svoju e-mailovú adresu a stlačte Enter
E-mailová adresa:
Kalendár akcií
< Apríl 2024 >
Po Ut St Št Pi So Ne
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 01 02 03 04 05
Vyhľadávanie

Partneri projektu:
 

O diabete

dia život

Klaudia: Vianoce bez výčitiek

Autor: Maroš , pridané: 2013-12-06 13:27:19, rubrika: O diabete, Prečítané: ?

 

  Aby najkrajšie sviatky roka boli naozaj šťastné a veselé pre všetkých, rodičia diabetických detičiek – zvlášť mamičky musia už vopred trochu plánovať. Mali by si dopredu pokojne premyslieť kedy a akú porciu môžu bezpečne položiť na štedrovečerný stôl aby pritom ich ratolesť nenadobudla pocit obmedzovania a výčitiek. Aj keď sa to zdá byť na prvý pohľad zložité, dá sa elegantne kalkulovať v predstihu už pri nákupoch, zostave slávnostného menu a príprave jedla.

 

  Najdôležitejšou zásadou je nezakazovať, ale prispôsobiť jedálniček daným podmienkam (glykémiám) a celkovej úprave životosprávy. Fantázia je mocná čarodejka - pri snahe sa vždy nájde rozumný a neškodný kompromis - Vaše deti ju určite odmenia šťastným úsmevom. Striktné zákazy prinášajú zbytočný smútok a situácie plné napätia si odnesú všetci. Sviatočné dni dýchajú tradičnou atmosférou, nedovoľme aby diabetes priniesol zbytočný stres celej rodine. Samozrejme „kalkulácia v predstihu“ je veľmi užitočná. Každá mamička vie najlepšie čo nesmie chýbať práve doma na štedrovečernom stole, ale tiež veľmi dobre vie koľko SJ a kedy môže dieťa zjesť. Výhodou je skontrolovať ako po zjedení nie často používaného jedla zareaguje glykémia.

 

  Vianočné oplátky nezabúdame započítať – orientačne klasická oplátka (cca 5g) predstavuje 0,4 – 0,5 SJ. Pri oplátkach sladených stéviou klesá obsah sacharidov asi na 0,3 SJ - pri menších oplátkach to môže byť 0,2 SJ ale pozor, nie menej –  nikdy ich nenecháme voľne položené pred dieťaťom, ale bezpečnú porciu položíme na tanierik v určenom čase. Ak chceme doplniť oplátku medom 1 kávová lyžička predstavuje 0,5 SJ v podobe rýchlych sacharidov. Kapustnicu s údeným mäsom a hríbmi zahusťovať nemusíme - v reči sacharidov bude takáto porcia 0 SJ, avšak každý s ňou zjedený  pol  krajček  chleba ( 20 g) predstavuje 1SJ. Naopak šošovicová polievka sa vždy musí počítať – už 3 PL samotnej uvarenej šošovice predstavujú 1SJ, pritom väčšinou je polievka zahustená zátrepkou z múky a mlieka - niekedy býva aj doplnená sušenými slivkami - takýto tanier musíme zakalkulovať podľa hustoty ako 2 – 2,5 SJ. Ryby patria medzi najzdravšie potraviny - pre ich blahodárne účinky na organizmus by sme ich mali zaraďovať do jedálnička aspoň raz do týždňa – nie iba štedrovečerného kapra na Vianoce. Samotné rybacie mäso glykémiu nezvýši (ani mäso sladkovodných rýb ), čiže pečená a grilovaná ryba predstavuje 0 SJ. Ak siahneme po vyprážanej rybe, múka a strúhanka v trojobale predstavuje približne 1SJ na porciu. Klasický zemiakový šalát? Nezabudnime, že 2 PL počítame ako 1SJ. Vieme si pripraviť aj racionálnu alternatívu kedy majonézu nahradíme jogurtom, alebo lahôdkovou 10% smotanou. Výborný tip na zjemnenie pre deti a ľudí čo netrpia nadváhou je do ochuteného šalátu zľahka zamiešať 1 vyšľahanú 33% smotanu. Ovocie predstavuje cenný zdroj ochranných a biologicky aktívnych látok, nezabúdame však že aj ten najkyslejší druh citrusového ovocia v sebe skrýva ovocný cukor, takže vždy si porciu ovocia zakalkulujeme do stravovacieho plánu podľa obsahu SJ. Banán, alebo hrozno zaradíme pri klesajúcej glykémii ako prevenciu hypoglykémie. Sušené ovocie máme práve počas týchto dní pred sebou častejšie, ale ani sušené ovocie nekonzumujeme voľne. Práve sušené ovocie v sebe ukrýva koncentrovaný ovocný cukor, takže ak nemáme na obale uvedený obsah sacharidov orientačne započítame 20g ako 1SJ. Dezerty a vianočné múčniky volíme starostlivo. Samozrejme ich nekladieme na stôl automaticky - všetko má svoje podmienky. Ideálne sú ovocné poháre kombinované tvarohovým krémom, jogurtovým dezertom, pudingom, alebo u detí možno aj šľahačkou. 1 kompótová miska jahôd so šľahačkou (podľa veľkosti porcie) predstavuje maximálne 1 SJ. Pri pečení repný cukor nahradíme stéviou – neobsahuje sacharidy ani energiu, pre deti je bezpečná a na recepte ňou dokážeme ušetriť niekoľko desiatok SJ. Sacharidy ušetríme aj nahradením časti múky napríklad orechmi, kokosom a múčnik tak „zracionálnie“. Na polevu bez problémov použijeme kvalitnú horkú čokoládu 86% (2 SJ/100g) miesto klasickej čokolády na varenie (cca 5SJ/100g). Ak nemáme možnosť pripraviť múčnik zvlášť, dokážeme aspoň zrátať množstvo sacharidov - vždy si však zapamätajme, že po konzumovaní repného cukru glykémia stúpne rýchlejšie. Napríklad ak celkovo na recept použijeme suroviny v množstve 40 SJ a rozkrájame plech na 40 porcií vieme, že 1 porcia predstavuje 1 SJ. Orechoviny predstavujú jedinečný zdroj prospešných mastných kyselín a vyznačujú sa vysokým podielom mikronutrientov, ale vieme že približne 4 PL = 1SJ. Ideálne sú v prirodzenej podobe - zbytočne nekupujme pražené a solené oriešky.

 

  Čo sa týka komplexného pohľadu, nezabúdame na primeranú fyzickú aktivitu zosúladenú so stravovacím režimom a lekárom naordinovanou terapiou. Dohliadnime na bezpečnú aplikáciu inzulínu. Pri rozmanitosti zimných športov (lyžovanie, korčuľovanie, sánkovanie, zimné prechádzky) nepodceňujme fakt, že pri väčšej pohybovej aktivite organizmus potrebuje prijať viac sacharidov ako zdroj energie a nedajme sa zaskočiť nečakanou hypoglykémiou. Tiež máme na pamäti, že inzulín je termolabilný hormón - musí byť vhodne uskladnený a okrem toho že nesmie byť vystavovaný teplotám nad 25°C nesmie ani zamrznúť. Najlepšia kontrola vlastných glykémií je selfmonitoring, avšak aj ten najspoľahlivejší glukomer prestáva plniť svoju funkciu, pokiaľ je vystavený prílišnému chladu. Samozrejme dobre edukovaný diabetik využíva termo obaly a termo púzdra určené práve na tieto príležitosti a dokáže primerane zosúladiť príjem stravy s pohybovou aktivitou.

 

...VIANOCE SÚ OD JEŽIŠKA, DAL NÁM LÁSKU DO BALÍČKA
BOLO JEJ DOSŤ DOSTAL KAŽDÝ, ROZDELIL JU RAZ A NAVŽDY     
KÚSOK LÁSKY ZO SRDIEČKA UKRY AJ TY DO BALÍČKA... 
         

 

 

Vianočné perníčky so stéviou:

Suroviny: 2 ks vajcia, 0,5 l mlieko, 25 – 30 tbl. stévia, 220g mleté orechy, 180g hl. múka, 2 polievkové lyžice (pl) dia džem, 1,5 čajová lyžička (čl) sóda bicarbona, 1čl škorica, 2 pl kakao, 1ks perníkový prášok, 1 dcl olej.
Poleva: 100g 86% horká čokoláda, 50g maslo, 2pl olej
Postup: Vo vlažnom mlieku rozpustíme tabletky stévie, pridáme všetky suroviny a ručným mixérom spracujeme cesto. Môžeme upiecť na vymastenom plechu, alebo v papierových košíčkoch. Hotový perník ak chceme polejeme čokoládou a ozdobíme podľa fantázie.
Všetky suroviny predstavujú 23,7 SJ na recept. Do malých papierových košíčkov sa zmestilo 132 ks, čiže 1 ks predstavuje približne 0,2 SJ.  5 košíčkov = 1SJ.
Dobrú chuť!

 

Krásne a ničím nerušené Vianočné sviatky všetkým želá KlauDIA

Komentáre k príspevku:

gondapx@gmail.com napísal dňa 07.12.2013 o 10.10 hod.:

...no glumemetre a teplota.....to nieje o tom , že glukomer nevie zmerať, ale o tom ako . Chemická reakcia , ktorá prebieha na prúžku je podmienená teplotou a TO PLATÍ pre VŠETKY glukomery. V každom novšom prístroji je teplotný snímač, ktorý zabezpečuje teplotnú toleranciu aby výsledok bol SPRÁVNY.....v studenej vode ani cukor nerozpustíš ....teda tak merať na svahu je možné , ale ... citujem autora \" Od takýchto glukometrov utekajte radšej preč.\"

Peter napísal dňa 06.12.2013 o 22.47 hod.:

Ivan , verím že nerobíš reklamu a myslíš to vážne - ale vieš dobre , že ako medzi autami aj tu sú kvalitnejšie veci.. oveľa kvalitnejšie! Ja odporúčam našim kvalitu .. ale článok je o inom a viac sa nebudem vyjadrovať o glukomeroch - úžasný článok je o Vianociach - tak buď dobrý !

ivans133@gmail.com napísal dňa 06.12.2013 o 21.08 hod.:

Pri výbere glukometra treba skutočne pamätať aj na to, že nie každý dokáže pracovať aj pri nízkych teplotách. Bohužiaľ fakty sú také, že sa u nás objavia aj také glukometre, ktoré majú pracovný rozsah teplôt od 10 do 45 stupňov Celzia. Tá horná hranica je super, môžeme ísť s ním aj do exotických krajín (pre ktoré boli asi aj vyrobené), ale tá dolná hranica nie je určená pre naše prostredie. Od takýchto glukometrov utekajte radšej preč. Našťastie sa nájdu aj také glukometre ktoré namajú problém pracovať ani v mraze a fujavici priamo na lyžiarskom svahu. Jedným z takýchto glukometrov bol aj dnes už historický OneTouch II a jeho mladší braček OneTouch Profile... :-)

Pridať komentár:

CAPTCHA KOD

Späť