logo spisiacik 1 logo spisiacik na facebooku spisiacik na youtube
InfoMail
Ak máte záujem o posielanie správ o činnosti a aktivitách združenia, zadajte do políčka svoju e-mailovú adresu a stlačte Enter
E-mailová adresa:
Kalendár akcií
< Apríl 2024 >
Po Ut St Št Pi So Ne
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 01 02 03 04 05
Vyhľadávanie

Partneri projektu:
 

O diabete

dia život

Edukácia Dia Leto na Spiši 2018: Sacharidy a diabetik

Autor: Peter , pridané: 2018-06-21 11:15:16, rubrika: O diabete, Prečítané: ?

 Edukácia Dia Leto na Spiši 2018: Sacharidy a diabetik

 
(zdroj Herceg Peter, Dia šlabikár2)
 
Väčšina diabetikov a aj ostatných ľudí vníma diabetes ako cukrovku – teda chorobu závislú na príjme cukru a pojem sacharidy je pre nich nejednoznačný. Zvyknime si , že pojem sacharidy zahŕňa rôzne druhy cukrov, ktoré sa v minulosti označovali rôzne, napríklad glycidy, uhlovodnany, uhlohydráty a pod. (v nemecky hovoriacich krajinách však stále používajú výraz “carbohydrates“ teda karbohydráty namiesto sacharidy) V diabetológii sa používa pojem sacharidy (cukry) pre látky, ktoré sa môžu vyskytovať v rôznych formách a majú vplyv na hladinu krvného cukru – glykémie. Pacient preto musí obsah sacharidov (celkových cukrov) v potravinách sledovať a nemôže sa sústrediť iba na potravinársky pojem cukor – pod ním čbýva často uvedené iba množstvo jednoduchých cukrov rozpustných vo vode majúcich sladkú chuť. Dobre edukovaní diabetici vedia, že glykémie zvyšujú aj iné druhy sacharidov, napríklad škrob z múky a z nej vyrobené mlynské a pekárenské výrobky.
Diabetik musí sledovať na etikete, ktorá označuje zloženie potravín, hlavne sacharidy (celkové cukry) a nemôže sa sústrediť /iba na pojem „ z toho cukry“, ktorý je často zavádzajúci ! Najväčšou chybou býva, ak diabetik používa potraviny bez toho, aby mal dôkladne preštudovanú etiketu s konkrétnym zložením výrobku a spolieha sa často na zavádzajúce informácie reklamného typu: „bez cukru“, „určené diabetikom“, „vhodné pri redukcii hmotnosti“, „racionálne“, „so stéviou“...Ani jeden racio chlebík určený diabetikom pri redukcii hmotnosti, aj keď možno bez voľného pridaného cukru, nikdy nie je bez sacharidov a nemôžeme skonzumovať celé balenie večer pri televízii „len tak“, alebo zjesť tri dia napolitánky po obede iba preto, že sú označené ako dia. To isté platí o akýchkoľvek produktoch so stéviou – po dôkladnom preštudovaní etikety budete často prekvapení, že v skutočnosti i niektoré samotné sladidlá s názvom stévia určené práve diabetikom obsahujú mizivé % stévie vkladané trebars do cukrového alebo syntetického podkladu pre zväčšenie objemu. Často to býva iba 10 – 20% glykozid steviolov/sladiaich zložiek – čo je potom zvyšok? Ale naopak si spomedzi ponúkaných produktov viete vybrať práve ten, ktorý
obsahuje 98% glykozid steviolov a je rovnako drahý ako všetky ostatné produkty na regáli. Dávno o kvalite nerozhoduje iba cena – inak povedané, dnes už neplatí že ak je niečo drahšie, musí to byť zákonite aj kvalitnejšie. Preto je podstatné dôkladné preštudovanie všetkých obľúbených/používaných produktov a dôležité je zapamätať si, že racionalizácia životosprávy začína už pri nákupe potravín, ktoré budete konzumovať. Samozrejme svojim prístupom takto podporujete serióznych výrobcov na trhu a nedovolíte neserióznym podnikateľom či falošným reklamám, aby sa podpisovali pod Vaše zdravotné problémy. Zdravé produkty majú byť čo najviac prírodné bez chemických a prídavných zložiek a vôbec nemusia byť najdrahšie. Skúste iba náhodne prekalkulovať akú sumu necháte v obchode za mäso, masové výrobky, údeniny, tučné syry, rôzne polotovary a sladkosti ktorých nadmerná konzumácia škodí. Porovnajte ich sumu trebárs so strukovinami, kvalitnými obilninovými produktmi alebo zeleninou ktoré prospievajú zdraviu.
 

Komentáre k príspevku:

K článku zatiaľ nebol pridaný žiaden komentár. Chceš byť prvý?

Pridať komentár:

CAPTCHA KOD

Späť