logo spisiacik 1 extend-logo logo spisiacik na facebooku spisiacik na youtube
InfoMail
Ak máte záujem o posielanie správ o činnosti a aktivitách združenia, zadajte do políčka svoju e-mailovú adresu a stlačte Enter
E-mailová adresa:
Kalendár akcií
< September 2018 >
Po Ut St Št Pi So Ne
27 28 29 30 31 01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Vyhľadávanie

Partneri projektu:
 

O diabete

dia život

Dia Leto na Spiši 2018: Úprava glykemického indexu potravín

Autor: Peter , pridané: 2018-06-21 10:54:35, rubrika: O diabete, Prečítané: 48x

 Dia Leto na Spiši 2018: Úprava glykemického indexu potravín

 
(zdroj Herceg Peter, Dia šlabikár2)
 
Sacharidové jednotky v bežných jedlách :
 Chlieb a pečivo prepočítavame na sacharidové jednotky podľa tabuliek. To, čo si na chlieb natrieme (maslo, rastlinné maslo, syr) alebo uložíme (tvaroh, vajcia, údeniny, mäso, ryby) sa do sacharidových jednotiek nezapočítava.
 Z majonézových šalátov sa počítajú do sacharidových jednotiek tie, ktoré obsahujú zemiaky, napr. pri tradičnom zemiakovom šaláte 1 SJ = 100 g šalátu.
 Do SJ sa nezapočítavajú: párky, klobásy, vajíčka, syry, nátierky, horčica, majonéza, kyslé uhorky, ryby v akejkoľvek podobe, tuky, zeleninové šaláty.
 Ovocie započítavame do SJ v závislosti od druhu ovocia podľa tabuliek.
 Múčniky, keďže obsahujú múku je potrebné započítať do SJ. Odporúča sa spočítať množstvo sacharidových jednotiek v celom recepte a vydeliť ho počtom porcií hotového múčnika. Napríklad: ak na prípravu múčnika na 1 plech použijeme 40 SJ,
upečený múčnik pokrájame na 40 rovnakých porcií, pričom 1 porcia = 1SJ.
 V prípade nápojov, mliečne nápoje 250 ml = 1SJ, ovocné šťavy 100 ml =1SJ. Pozor na ochutené minerálky v 100ml sa nachádza väčšinou ½ SJ. Nesladenú kávu a čaj nezapočítavame do SJ, taktiež mlieko pridávané do kávy nemusíme vzhľadom na malé množstvo započítať do SJ. 1 malé pivo = 1SJ.
Teplé jedlá
 Polievky rozdeľujeme na zahustené a nezahustené. V prípade, že sme polievku zahustili zásmažkou, jednu porciu rátame za 1 SJ. Ak polievka obsahuje strukoviny, zemiaky, mlieko, jednu porciu rátame za 2 SJ. Nezahustené polievky väčšinou neobsahujú sacharidy, ide napr. o zeleninovú polievku, alebo vývar s mäsom, prípadne vajcom. Ak do takejto polievky pridáme cestoviny, knedlíčky, opražený chlieb, jedna porcia zodpovedá 1 SJ.
 Omáčky obvykle podávame k mäsu a zahusťujeme múkou, jednu porciu tak započítavame ako 1 SJ. Pri mliečnych omáčkach 1,5 – 2 SJ /1 porcia
 Z hlavných jedál sacharidy neobsahuje mäso, ryby, syry, údeniny, zelenina s výnimkou strukovín, šťava z mäsa. Pri všetkých vyprážaných obaľovaných jedál je potrebné započítať múku a strúhanku, v priemere 1-2 SJ.
 
Ako zistíme množstvo SJ vo výrobkoch?
Napríklad: Koľko sacharidov /SJ obsahuje 175 g jogurt, keď vieme že v 100g jogurtu sa nachádza 5,9 g S?
1. Zistíme obsah sacharidov na obale výrobku. Tento údaj sa obvykle uvádza na 100 g daného výrobku.
2. Zistíme hmotnosť výrobku, ktorá je tiež bežne uvedená na obale.
Obsah sacharidov si potom ľahko prepočítame pomocou trojčlenky:
100 g jogurtu......................obsahuje 5,9 g sacharidov
175 g jogurtu......................obsahuje x g sacharidov
X= 5,9/100*175=10,3
 
Vypočítali sme, že jeden jogurt obsahuje 10,3 g sacharidov, keďže 1 SJ = 10 g sacharidov, v tomto prípade jeden jogurt predstavuje 1 SJ.
Inak: Celkové množstvo sacharidov vydelíme 100 a vynásobíme obsahom balenia 5,9: 100 x 175 = 10,3 sacharidov
10,3 sacharidov: 10 = 1 SJ
 
Jedlá nevhodné pre diabetikov
 Diabetik by nemal piť nápoje sladené repným cukrom – sacharózou. Tento cukor sa z nápojov vstrebáva veľmi rýchlo a spôsobuje rýchly vzostup glykémie, ktorému nie je možné zabrániť dopichnutím inzulínu. S mierou je potrebné piť tiež čisté 100%
ovocné šťavy.
 diabetické cukroviny a múčniky sladené náhradnými cukrami – fruktózou či sorbitom, ktoré tiež zvyšujú glykémie a je potrebné započítať ich do sacharidových jednotiek.
 Hamburgery, hranolky a iné jedlá rýchleho občerstvenia je potrebné prepočítať na sacharidové jednotky a zaradiť do jedálneho lístka len výnimočne.
 Vegetariánska strava je pre diabetikov prijateľná len v prípade, že nahrádza bielkoviny živočíšneho pôvodu, ktoré obsahuje mäso a ryby, prostredníctvom vajec a mliečnych výrobkov. Prísna vegetariánska, tzv. vegánska strava, ktorá odmieta aj vajcia a mlieko, nie je vhodná pre vývoj a rast detského organizmu.
  Makrobiotická strava taktiež nie je vhodná pre diabetikov, aj keď môže znížiť potrebu inzulínu, ale na druhej strane v nej absentujú dôležité výživové látky pre organizmus diabetika.
 
V reštaurácii a v potravinách s diabetikom
Primerane disciplinovaný a dobre informovaný diabetik sa môže pokojne stravovať v reštaurácii. Musí sa len v jedle zorientovať a prispôsobiť množstvo svojim potrebám.
Jedlo si diabetik objednáva s tým, že vie:
 akú má glykémiu,
 koľko SJ má prijať v jedle práve v čase, keď je v reštaurácii,
 koľko inzulínu si má aplikovať na počet SJ v jedle,
 kedy si má aplikovať dávku inzulínu – v závislosti na dobe prinesenia jedla od času jeho objednania.
Jedlo konzumuje pomaly a súčasťou jedla má byť aj neenergetický a nealkoholický nápoj, najvhodnejšia je neochutená minerálka, alebo stolová voda.
Coca Cola alebo džús, či iné cukrom sladené nápoje, sú vhodné len v prípade hypoglykémie. Napríklad v situácii keď sa diabetik poponáhľal s aplikáciou svojej dávky inzulínu a obsluha si dáva načas. 100 ml sladkého nápoja zodpovedá 1 SJ a glykémia bude pomerne rýchlo vyššia o cca 2 mmol/l.
 
Glykemický index (GI) uvádza mieru vzostupu glykémie po definovanom množstve potravy (zvyčajne 50g) v porovnaní so vzostupom glykémie po požití rovnakého množstva glukózy. Vzostup glykémie po glukóze je 100. Glykemický index nevyjadruje množstvo sacharidov a ani energetickú hodnotu.
 
Pozor však na tento fakt :
Glykémie po použití konkrétnej potraviny sú ovplyvnené nielen množstvom sacharidov, ale aj typom potraviny a jej úpravou ( surová, varená, pečená ), kombinovaním jedál a individuálnymi vlastnosťami jednotlivca ( napríklad trávenie, vstrebávanie ,inzulínová odpoveď )
Glykemický index môže byť preto veľmi variabilný .
Preto sa neodporúča hodnotiť potraviny izolovane podľa glykemického indexu, ale vždy v spojitosti s ďalšími charakteristikami napr. celkový obsah sacharidov, obsah ďalších živín a hlavne s vlastnou kontrolou glykémie po jedle.
 
Logicky z uvedeného vyplýva, že glykemický index jedla sa dá vhodnou úpravou znížiť :
 zaraďte do jedálnička dostatok vlákniny, ktorá spomaľuje vstrebávanie energie z potraviny, pôsobí ako mechanická bariéra, preto sa odporúča konzumovať celozrnné výrobky vrátane celozrnného a grahamového chleba, cestovín, navyše šupka a klíčky obsahujú množstvo živín 
 biologickú hodnotu uvarenej porcie jedla zvýšime a naopak GI znížime ak hotové jedlo posypeme čerstvou vňaťou, alebo bylinkami (petržlenovou, zelerovou, pažítkou, kôprom, medvedím cesnakom, bazalkou, medovkou...)
 prospešné je, ak pri technologickej úprave vyžadujúcej si zahusťovanie bielu múku (prázdne kalórie) nahradíte trebárs ovsenými, pšeničnými, pšenovými alebo pohánkovými vločkami, krúpami, sójovým granulátom, alebo inou biologicky hodnotnou múkou tiež s obsahom vlákniny – sójovou, vločkovou, celozrnnou, pohánkovou, kukuričným, zemiakovým škrobom, alebo pseudoobylninou qinoa
 jedzte komplexné potraviny, to znamená také, ktoré neobsahujú len cukry, ale aj bielkoviny a trochu tuku (biely rožok, s plátkom šunky alebo syra bude mať nižší GI ako samotný biely rožok - zdravá alternatíva je celozrnný rožok so šunkou, syrom a zeleninou) – vhodne zvolenou kombináciou jedla, kedy pridaním kvalitnej bielkoviny, primeraného množstva tuku a doplnením porcie zeleninou dokážete vyrábať „efektívnu brdu“ neželaným variabilitám glykémií
 úprava potravín ako šúpanie, mletie, varenie, pečenie, rozváranie, znižuje podiel polysacharidov a zvyšuje podiel jednoduchých cukrov v potravine, tým sa zvyšuje GI,
 pokrmy pripravujte šetrne, napr. varené zemiaky uvoľňujú cukor pomalšie ako hranolčeky, oveľa menší GI má porcia varených zemiakov v šupke v porovnaní s porciou varených zemiakov
 cestoviny uvarené „al dente“ majú nižší GI ako rozvarené cestoviny – pri varení sa molekula škrobu viac naruší, čiže vstrebávanie je rýchlejšie a tým aj vzostup glykémie
 čím väčšmi je potravina v pevnom stave, tým pomalšie sa z nej uvoľňuje cukor, napr. jablko so šupkou má nižší GI ako jablkové pyré- jablková šťava už patrí medzi rýchle sacharidy a má vysoký GI, prezreté banány majú vyšší GI ako tvrdé zeleno-žlté
 prezreté druhy ovocia majú oveľa väčší obsah sacharidov a vyšší GI v porovnaní s normálnou porciou ovocia, napr: 1- 2 marhule (podľa veľkosti) predstavujú pre dieťa medzijedlo – ak je však už marhuľa prezretá – vhodná na prípravu džemu nachádza sa v nej niekoľkonásobne viac cukru a glykémiu neúmerne zvyšuje
 jedzte menšie porcie, čím viac je jedla, tým je viac nárazovo vyplaveného inzulínu, aj preto sa odporúča jesť v menších množstvách každé tri hodiny
 GI pomáhajú znižovať kyseliny v strave, už pridanie citrónovej šťavy znižuje GI, skúste tiež zaradiť do stravy kyslo-mliečne výrobky, obsahujú navyše prospešné probiotiká.
 

Komentáre k príspevku:

K článku zatiaľ nebol pridaný žiaden komentár. Chceš byť prvý?

Pridať komentár:

CAPTCHA KOD

Späť