logo spisiacik 1 logo spisiacik na facebooku spisiacik na youtube
InfoMail
Ak máte záujem o posielanie správ o činnosti a aktivitách združenia, zadajte do políčka svoju e-mailovú adresu a stlačte Enter
E-mailová adresa:
Kalendár akcií
< Apríl 2024 >
Po Ut St Št Pi So Ne
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 01 02 03 04 05
Vyhľadávanie

Partneri projektu:
 

O stravovaní diabetikov

dia život

Monika L. : Sladký život s Update ...

Autor: Peter , pridané: 2011-09-01 21:06:54, rubrika: O stravovaní diabetikov, Prečítané: ?

Ako vznikajú vtipy ? Jednoducho – treba niečo zažiť, a potom to iba vo vhodnej situácii vhodne použiť. Včera sa to podarilo Zuzke, ktorá po tom , čo som pred večerou skonštatoval, že nie som hladný,  zahlásila : Čo si jedol buchtu Update ?

 

Nerozumiete tomuto vtipu ? Vyskúšajte  a potom pochopíte ! Účastníci akcie Dia leto na Spiši 2011 , 26.8. túto možnosť mali a jeho pravdivosť vám potvrdia.

Monika Litavcová nám k tomu napísala trošku podrobnejšie : 
  
"Keď si moja 10-ročná dcéra – diabetička v škole vytiahla z tašky na desiatu „sladkú“ buchtu s marmeládou, jej spolužiaci okamžite reagovali výčitkou: „Lucia, ale veď ty nesmieš jesť sladké buchty“. Upokojila ich, že je všetko v poriadku a táto buchta jej neublíži. Nebola to totiž bežná buchtička, ale „update buchta“. Na Slovensku sa rozšírila sieť predajní Norbi Update, ktorá je výnimožná výrobkami bez pridaného cukru, so znížením podielom sacharidov a nízkym glykemickým indexom.
Počas tohtoročného Dia-leta na Spiši sme mali možnosť dozvedieť sa viac o výrobkoch Update priamo od šéfa slovenskej pobočky Norbi Update, pána Ivana Galla. Počas svojej návštevy na Ranči sa ukázal ako multifunkčná osoba. Na úvod, v úlohe „prezentátora“ začal ako sa hovorí „od Adama“ a nasladko, aby nám troška pripomenul históriu cukru a jeho využívania. Určite všetci sme mu dali za pravdu, že naši prarodičia cukrom šetrili a boli oveľa zdravší, a naša „sladká diagnóza“ bola ako vystrihnutá zo slovníka cudzích slov, jednoducho rarita. Ale postupom času a konzumnej spoločnosti sme sa stali doslova jeho otrokmi. Dnešný cukor poznáme približne 200 rokov, keď ľudia objavili spôsob ako ho vyrábať, bola to úžasná vec. Jedlá, ktoré obsahovali cukor, ľuďom viac chutili, cukor pôsobil ako aktivátor príjemných pocitov, ale aj chuti do jedla a tak sa pridával všade, kde sa len dalo. Ale všetci vieme, že problémom našich detí nie je len cukor v jeho pravej podobe. Keď nám dia-mamám, niekto povie, že ten alebo tamten výrobok je bez cukru, a teda vhodný pre naše deti, každá z nás vie, že to nie je pravda. Nestačí, aby sme vedeli, že niečo je bez cukru, potrebujeme minimálne ďalšie dve informácie a to, obsah sacharidov a glykemický index. Aj s týmto sa spoločnosť Update popasovala. Potraviny, ktoré nájdete v predajniach Update, či už ide o sladké, slané pečivo, jogurty, nátierky, pudingy, múčne zmesi, cestoviny atď. nielen že neobsahujú cukor (ten nahrádza prírodné sladidlo xylitol), ale majú navyše znížený obsah vstrebateľných sacharidov a tiež nízky glykemický index.
No a keďže je lepšie raz vidieť, v našom prípade ochutnať, ako stokrát počuť, update-ťáci neprišli naprázdno. Počas piatkového olovrantu si dia deti (ale nielen oni ) pochutnávali na sladkých marhuľovo-tvarohových koláčikoch a ku podivu ich mamičky sa spokojne usmievali. Mali totiž možnosť zoznámiť sa aj s ďalšími výrobkami Update a hlavne ich zložením, obsahom sacharidov a glykemickým indexom, keďže koláčiky neboli to jediné, čo z Updatu na Ranč prišlo. A večer nás čakalo ďalšie prekvapenie, pán Gallo so svojími kolegami sa totiž pred večerou vytratili zo zajatia zvedavých dia – mamičiek a zmizli v kuchyni. Po prezentačných, informačných a poradenských predstaveniach, prišlo aj na ich kuchárske schopnosti. V kuchyni začali lietať palacinky. Poviete si palacinky pre diabetika a ešte na večeru, hotová pohroma, a to tie naše boli ešte navyše poliate pudingom, no totálna utópia. Ale tie „naše“ palacinky boli úplne v pohode, všetkým chutili, mimochodom boli orechové a jablkové so škoricou . Aj napriek našim počiatočným obavám, boli všetko v poriadku, deti vysmiate, glykémie v pohode. No a na záver už len zvedavé otázky, ako, kde sa to dá všetko kúpiť???? Najbližšie predajne Update nájdete v Košiciach a tiež v Poprade, aj keď v tej popradskej nájdete len málo z toho, čo sieť Norbi Update ponúka, podľa slov pána Gala, sa to čoskoro zlepší. Každopádne celý sortiment zdravých potravín Update nájdete aj na stránke spoločnosti www.update.sk, a môžete si tiež tovar objednať priamo cez ňu.
Každej z nás určite už x-krát došla fantázia, keď naše deti odmietli jesť „zasa to isté“, alebo len závistlivo pozerali na svojich rovesníkov ako s chuťou baštia osie hniezda, marmeládové buchty, palacinky, pudingy a čo ja viem čo ešte, je fajn, že sieť Update je už aj na Slovensku a verím, že ich predajne budú čoskoro vo všetkých väčších mestách. Ďakujeme, zase niečo čo nám uľahčí náš „sladký život“ "
 
 
 
PS. Dôveruj , ale preveruj !
 
Tak ma to učili a tak sme sa rozhodli si platnosť edukačnej prednášky Ivana Galla a deklarované hodnoty ich buchty s tvarohovo- marhuľovou plnkou rozhodli  overiť v pokusom...
Obeťou bol zdravý chlap a o 15:00 hodine sme mu namerali glykémiu 5,6 mmol/l. Následne pod dohľadom zjedol TRI  buchty . Pri obyčajnej buchte by určite vyletel hore a potom zase prudko klesol  - s hladinou glykémie prirodzene ...
·         O 15:30 hodine sme mu namerali glykémiu 7,7 mmol/l
·         O 16:30 hodine sme mu namerali glykémiu 6,9 mmol/ l
A tak sme pokus ukončili a presvedčili sa, že tie buchty majú skutočne nízky glykemický index. Ako diabetici hovoria sú „pomalé“.
Avšak pozor !
 Akékoľvek najlepšie tabuľky, najlepšie laboratórne merania , či rady o jednotlivých  jedlách – sú pre diabetika iba poradné. Pre neho je rozhodujúca vlastná skúsenosť a to, čo mu ukáže jeho kamarát glukometer. Lebo každý je z nás je jedinečný... A ak vám glukometer napíše že „ haj“  (HI ) , to neznamená, že vás zdraví.. To je signál, že niekde sa stala chyba ...
Tak vám prajem , aby vás glukometer „nezdravil“ !
 
FOTOGALÉRIA tu !
 

Komentáre k príspevku:

litavcova@rpicpp.sk napísal dňa 12.09.2011 o 11.32 hod.:

Takže aktuálna reakcia na sortiment update predajne v Poprade, z dnešného dňa. Na úvod podotýkam, že pána Vitkovského poznám aj osobne, veľmi mu fandím aj ďakujem, že priniesol do Popradu niečo nové aj pre Dia deti. Ja sama som priniesla informáciu o tejto predajni do Spišiačika, a niekoľkých čakárni lekárov, aby sa o nej dozvedelo čo najviac zákazníkov. Ale...nepopieram, že všetko, čo napísal v komentári je v predajni k dispozícii, majú aj sirupy, ktoré sme ochutnali na Ranči, dnes som kúpila aj čučoriedkový džem, to je fajn, trvanlivý tovar je v regáloch. Horšie som už ale dopadla s pečivom a mliečnymi výrobkami, ktoré tam chodievam kupovať pravidelne, min. 2x týždenne. Pudingy, jogurty ani nič podobné v chladničke nebolo a pani predavačka mi ani nevedela povedať kedy bude. Niekedy dostávali tovar pravidelne, tuším v stredu a vo štvrtok si zákazníci zvykli, že tam mliečne výrobky nájdu, ale aj v auguste sa mi podarilo kúpiť pudingy a jogurty len raz. Zo sladkého update pečiva boli upečené 4 druhy, z každého druhu max. 2 kusy, zo slaného to isté. Predajňa má aj nové, celozrné pečivo, pri ochutnávkach chutilo výborna, či už sladké, alebo slané, ale bohužiaľ nikto nepozná jeho zloženie, energetickú hodnotu, čím je sladené???? Takže držím Vám palce pán Vitkovský, aby sa Vám podarilo predajňu udržať a získať čo najviac stálych zákazníkov, lebo to potrebujete. Aj ja rada zostanem Vašou stálou zákazníčkou, ale keď prídem do predajne, musím si mať čo kúpiť, viete pohľad na prázdnu chladničku a poloprázdne košíčky s pečivom Vám zákazníka nepritiahnu a navyše, keď ani personál predajne nemá informáciu, kedy bude tovar k dispozícii. Prosím berte tento môj komentár ako dobre mienenú radu, nie kritiku.

vitkovsky.robert@gmail.com napísal dňa 12.09.2011 o 00.01 hod.:

Chcel by som reagovať, že nie je pravda, že v popradskej predajni nájdete málo čo update ponúka, naopak nájdete tam omnoho viac potravín s nízkym glykemickým indexom, ktoré nájdete len v Poprade, ako napríklad mliečna ryža v prášku, mliečna krupica v prášku, ovocné práškové nápoje, palacinkové cesto, pištótové cesto, cesto na muffiny, cesto na zacherovú tortu - to všetko so sníženým obsahom uhľohydrátov, nízkym glykemickým indexom a bez pridaného cukru. Ďalej vanilkový "cukor" - dia, prášok do pečiva - dia, nízkouhľohydrátovú zmes bez pridaného cukru na prípravu zemiakového pyré. Ďalej nie je pravda, že pečivo je sladené xylitolom, je sladené umelými sladidlami. Rokujeme s dodávateľom v dohľadnom čase bude na trhu aj pečivo so xylitolom. Určite Vám dáme vedieť. Update Poprad.

Maroš napísal dňa 02.09.2011 o 12.37 hod.:

fakt skvelý článok ! a aj buchty boli fajné :) - HI znamená aj to, že sa nám glukometer vysmieva do ksichtu :( a vtedy nepomôže ani vypnúť a zapnúť (poznámka informatika)

Pridať komentár:

CAPTCHA KOD

Späť