logo spisiacik 1 logo spisiacik na facebooku spisiacik na youtube
InfoMail
Ak máte záujem o posielanie správ o činnosti a aktivitách združenia, zadajte do políčka svoju e-mailovú adresu a stlačte Enter
E-mailová adresa:
Kalendár akcií
< Apríl 2024 >
Po Ut St Št Pi So Ne
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 01 02 03 04 05
Vyhľadávanie

Partneri projektu:
 

O stravovaní diabetikov

dia život

Paradajkový šalát s bazalkou a ryžou

Autor: Peter , pridané: 2010-05-15 22:27:33, rubrika: O stravovaní diabetikov, Prečítané: ?

Preto uverejňujeme postupne niekoľko receptov od známeho odborníka na výživu. Štvrtým receptom z knihy "Hneď to bude" je recept na zaujímavý šalát, akých je v knihe viac.
Kúpte si knihu a presvedčíte sa! V Spišskej Novej Vsi ju majú napríklad aj v Kauflande.

 

Postup
V mise na šalát vymiešame olej s octom, soľou a bylinkami. Priadáme varenú a vychladenú ryžu, paradajky, olúpanú uhorku a cibuľu. Opatrne premiešame. Podávame chladené.

Potrebné nástroje
misa na šalát, nôž a doska na krájanie

Čas prípravy
20 minút

Poznámka kuchára
Ocot môžeme zameniť za citrónovú šťavu. Na začiatku svojej kuchárskej kariéry si možno butete myslieť, že potrebujete aspoň 10 rozličných nožov. Časom prídete na to, že vám stačia iba 2 - malý a veľký.

Poznámka lekára
Donedávna sa považoval tomatín v nezrelých zelených častiach paradajky a paradajkových listoch za jedovatú látku pre človeka. Nedávno výskumy však ukázali, že tento alkaloid sa veľmi pevne viaže v čreve na cholesterol. Výsledok? Nevstrebáva sa ani tomatín ani cholesterol. Takže pokojne nechajte v šaláte aj zelené časti paradajky. Pre zvýraznenie arómy môžete pridať aj trochu posekaných čerstvých mladých paradajkových listov. Najmä, ak konzumujete paradajky s veľkým množstvom syra alebo smotany, ktoré sú plné cholesterolu a ak máte v záhrade svoje vlastné paradajkové listy :-).

 

Rozpis na 4 porcie
3 polievkové lyžice olivového oleja
3 polievkové lyžice jablkového octu
1 polievková lyžica čerstvej bazalky posekanej najemno
1 polievková lyžica čerstvej petržlenovej vňate posekanej najemno
2 šálky uvarenej dlhozrnej ryže natural
4 paradajky pokrájané na väčšie kocky
1 veľká šalátová uhorka pokrájaná na 1 cm kocky
2 malé červené cibule pokrájané na kolieska
morská soľ

Jedna porcia obsahuje :
energia 1026,0kJ
bielkoviny 3,7g
sacharidy 33,3g
vláknina 2,7g
tuky 1,7g

Komentáre k príspevku:

K článku zatiaľ nebol pridaný žiaden komentár. Chceš byť prvý?

Pridať komentár:

CAPTCHA KOD

Späť