logo spisiacik 1 logo spisiacik na facebooku spisiacik na youtube
InfoMail
Ak máte záujem o posielanie správ o činnosti a aktivitách združenia, zadajte do políčka svoju e-mailovú adresu a stlačte Enter
E-mailová adresa:
Vyhľadávanie

Partneri projektu:
 

O stravovaní diabetikov

dia život

Stravovanie diabetika (1)

Autor: Peter , pridané: 2010-05-14 09:21:07, rubrika: O stravovaní diabetikov, Prečítané: ?

Všeobecne o stravovaní diabetika.

Strava každého človeka by mala byť zložená z dostatočného množtva bielkovín, tukov, sacharidov, vody, vlákniny, vitamínov a minerálov.
Jedinou súčasťou stravy, ktorá priamo zvyšuje glykémiu, sú sacharidy. Bielkoviny a tuky glykémiu priamo nezvyšujú, ale ovplyvňujú rýchlosť vstrebávania a metabolizmus sacharidov.
Strava každého diabetika by mala byť racionálna, zdravá a chutná strava bez cukru, ale s rovnakým a presným množstvom sacharidov. Pre zjednodušenie počítania sacharidov sa používajú BE - Brotenheit, chlebová, sacharidová, výmenná jednotka.
Najmä na zahraničných potravinách sa na obaloch v tabuľke energetickej a biologickej hodnoty potraviny používa skratka BE.

Na to, aby bolo možné zostaviť stravu diabetika tak, aby sa udržala normoglykémia, je potrebné dobre poznať:
1. množstvo BE, ktoré je nutné zjesť
2. množstvo jedla, ktoré obsahuje 1 BE
3. množstvo BE v jednotlivých jedlách
4. zloženie sacharidov (jednoduché, zložené)
5. vzájomné vzťahy medzi jednotlivými potravinami

1 BE je vymyslený pojem, ktorý uľahčuje diabetikom dodržiavať diabetickú diétu. Bol prevzatý z nemčiny, lebo má za základ polovicu krajca chleba, s ktorou sú ostatné potraviny porovnávané (das Brot - chlieb +die Einheit - jednotka). 1 BE predstavuje 10 g sacharidov, ale na etiketách niektorých potravín (nemeckých a rakúskych) je 1 BE uvádzaná ako 12 g sacharidov. Medzi 10 a 12 g však nie je až taký veľký rozdiel, ktorý by bolo potrebné brať do úvahy. Predpokladá sa, že 1 BE je množstvo, ktoré zvýši glykémiu približne rovnako. Práve preto je možné jednotlivé potraviny vymieňať. Nemožno však zabúdať ani na vzájomné vzťahy medzi potravinami a ďaľšie faktory, ktoré ovplyvňujú glykémiu.
Každý diabetik by mal vedieť, koľko BE by mal počas dňa zjesť. Množstvo BE a čas jedla sa upravuje v závislosti na veku, fyzickej aktivity, stravovacích zvyklostiach, druhoch a dávkach inzulínov alebo peronálnych antidiabetík, výsledkoch glykemických a močových profilov, aktuálnej telesnej hmotnosti a komplikácií vyplývajúcich z diabetesu alebo iných chorôb.

Cieľom edukácie diabetika je naučiť sa správne odhadnúť množstvo BE v jednotlivých jedlách. Veľmi zjednodušene možno povedať, že do množstva BE započítavame takmer všetko, čo rastie a z toho, čo nerastie iba mlieko a jogurt. Tabuľky BE budú v druhej časti o týždeň!

Komentáre k príspevku:

K článku zatiaľ nebol pridaný žiaden komentár. Chceš byť prvý?

Pridať komentár:

CAPTCHA KOD

Späť