logo spisiacik 1 logo spisiacik na facebooku spisiacik na youtube
InfoMail
Ak máte záujem o posielanie správ o činnosti a aktivitách združenia, zadajte do políčka svoju e-mailovú adresu a stlačte Enter
E-mailová adresa:
Kalendár akcií
< Apríl 2024 >
Po Ut St Št Pi So Ne
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 01 02 03 04 05
Vyhľadávanie

Partneri projektu:
 

O stravovaní diabetikov

dia život

Sú to dia recepty?

Autor: Peter , pridané: 2010-05-15 22:25:24, rubrika: O stravovaní diabetikov, Prečítané: ?

Tak to teda neviem! Sú to však recepty, ktoré sú odskúšané a majú svoju tradíciu. Aj keď máme v rodine diabetika, to predsa neznemená, že musíme jesť nejaké čudá!
Bez pizze a thajskej kuchyne si viem predstaviť život. Ale dobrý perkelt… Vážme si svoje korene a tradície. Moje začiatky s varením boli veľmi zaujímavé. Nech som začal variť čokoľvek, nakoniec bolo z toho lečo... Našťastie Janka je aj v kuchyni zdatná, nakoniec je to na mne aj vidieť, tak vyskúšajte niektorý z našich rodinných receptov.

 

Kuracie rezance na paprike

 

Suroviny :

2 cibule

3-4 rôznofarebné papriky

2-3 strúčiky cesnaku

1,5 dl. olivového oleja

80 dkg kuracích pŕs

kilo zemiakov

soľ

korenie

bazalka

 

Postup :

Kuracie prsia nakrájame na rezance, zeleninu na kúsky. Kuracie mäso opražíme na oleji, pridáme cesnak, ochutíme korením a bazalkou. Pridáme na prúžky pokrájanú papriku, dobre premiešeme a dusíme za občasného miešania do zmäknutia.
Ako prílohu pripravíme zemiaky s cibuľkou. Najskôr opražíme cibuľku a potom na nej podusíme pod pokrievkou na kocky pokrájané a posolené zemiaky. Tieto podlejeme iba troškou vody, aby neprihoreli. Keď sú mäkké, môžeme podávať.
Kuracie ragú sa neráta, (množstvo cibule celkovo síce by prichádzalo do úvahy tak za jednu jednotku, no na jednu porciu to veľkoryso prehliadnem) iba zemiaky 1 VJ za 65 g.

 

Hovädzí perkelt s tarhoňou

 

Suroviny :

80 dkg predného hovädzieho

3 cibule

1 paprika

rajčina

deci oleja

5-6 strúčikov cesnaku

2-3 zemiaky

20 dkg cestovín tarhoňa

červené víno

rasca

červená sladká prípadne aj štiplavá paprika, soľ

 

Postup :

Nadrobno pokrájanú cibuľu opražíme na oleji dozlata. Pridáme pokrájanú papriku a rajčinu a krátko podusíme. Potom základ perkeltu opakovane poprášime mletou paprikou, podlejeme vodou a podusíme , vždy tak, aby sa odparila voda. Potom pridáme na kocky pokrájané mäso, rascu, cesnak, osolíme a podusíme za občasného podlievania vodou. Keď je mäso takmer mäkké, tak podľa chuti podlejeme červeným vínom a perkelt dovaríme. Tarhoňa sa opraží na pomerne malom množstve oleja dozlatova. Potom pridáme na kocky pokrájané zemiaky, zaprášime červenou mletou paprikou, osolíme a podlejeme dvojnásobným množstvom vody, ako je cestovín.Zakryté pokrievkou podusíme na strednom plameni na platni domäkka – prakticky rovnako ako ryžu.

Perkelt nezahusťujeme, aby sa nerátal, zemiaky v tarhoni veľkodušne prehliadam a tarhoňu rátame ako klasickú cestovinu – teda 1 VJ za 45g. Tarhoňa sa môže pripraviť aj bez pridania zemiakov a mletej papriky, ale takto je lepšia. Tarhoňa je obľúbená najmä v maďarskej kuchyni, v niektorých oblastiach slovenska je známa pod pomenovaním slovenská ryža. Najlepšiu som ju jedol na stanici v Štúrove – tie kuchárky boli bohovské, tam štípal aj puding…

 

Kurča na paprike

 

Suroviny :

2 kuracie prsia

4 stehienka (niekto rozporcuje celé kurča)

jedna paprika

rajčina

dve cibule

cesnak

2 dl kyslej pochúťkovej smotany (pamätám sa, že dakedy stála 3,10 Kčs J)

soľ

korenie

mletú červenú papriku

deci oleja

bobkový list

 

Postup :

Cibuľu nadrobno pokrájame a speníme na oleji, pridáme pokrájanú papriku , rajčinu a cesnak. Tento základ poprášime mletou paprikou a podlejeme vodou. Aby bol základ skutočne vynikajúci je dobré niekoľkokrát nechať základ dôkladne vypražiť a zakaždým ho podlejeme iba malým množstvom vody – ale treba dávať pozor, aby paprika neprihorela, lebo potom zhorkne… Vložíme prsia a stehná, osolíme, okoreníme, pridáme tak dva –tri bobkové listy a dusíme tak dlho, kým mäso nezmäkne. Potom mäso vyberieme, šťavu precedíme, zjemníme tak 1,5 dl smotany, vrátime mäso a necháme prevrieť. Smotanu odporúčam dôkladne rozhabarkovať a premiešať v menšom množstve šťavy, lebo neskúsenej osobe sa môže zraziť, čo je však iba chybou krásy, chuť to neovplyvní…
Podávame s nokerlami – teda vlatnoručne vyrobenými haluškami, alebo, keď sme lenivý, tak s takou cestovinou, akú máme doma. Na tanieri to vyzerá najlepšie, ak sa celá porcia nakoniec ešte pokvapká troškou smotany. Halušky sa robia jednoducho. Stačí hrubá múka tak za šálku, jedno vajce, lyžičku soli a trošku studenej vody.Vymiesiť cesto, do vriecej vody nasádzať cez okrúhle sitko s dierami, alebo obdĺžnikové – dôležité sú dierky!!, vyvariť a keď všetky vyplávajú na povrch, opláchnuť – dať do misky, trošku poliať olejom a premiešať, aby nevznikol zlepenec.

Tento recept rôzne upravujeme. Niekedy namiesto kuraciny dáva Janka vykostené mäso zo zajaca ( z kostí uvarí polievku), niekedy použije na kocky pokrájené bravčová pliecko alebo hovädzinu. Vlasta môže namiesto mäsa použiť šampióny, alebo kuriatka (lišky) ...
Halušky a cestovinu rátame klasicky, teda 1 VJ za 45g, zo skúsenosti rátame aj šťavu ( cibuľa a smotana) za pol jednotky. Šťava sa dá okrem tohoto spôsobu zahustiť ešte aj kukuričným škrobom (Gustin), ale potom ju rátame za 1 VJ.

Komentáre k príspevku:

K článku zatiaľ nebol pridaný žiaden komentár. Chceš byť prvý?

Pridať komentár:

CAPTCHA KOD

Späť