logo spisiacik 1 logo spisiacik na facebooku spisiacik na youtube
InfoMail
Ak máte záujem o posielanie správ o činnosti a aktivitách združenia, zadajte do políčka svoju e-mailovú adresu a stlačte Enter
E-mailová adresa:
Kalendár akcií
< Apríl 2024 >
Po Ut St Št Pi So Ne
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 01 02 03 04 05
Vyhľadávanie

Partneri projektu:
 

O stravovaní diabetikov

dia život

Vianočná dia čalamáda

Autor: Peter , pridané: 2010-05-15 22:29:56, rubrika: O stravovaní diabetikov, Prečítané: ?

Všetci pečú vianočné pečivo. Ja idem robiť Vianočnú dia čalamádu! Vyskúšajte aj vy, určite vám bude chutiť. A zelenina pomôže aj pri očakávanom chrípkovom útoku! Niečo prezradím. Jej najväčšou výhodou je, že ju môžete robiť po celý rok.Teraz idú vianoce, tak je vianočná, v lete je letná, na jeseň jesenná...

Na Mikulášskom večierku sme mali perfektnú stravu. Všetko pripravil nový kuchár v penzióne Ranč na Podlesku, ja som večer pred stretnutím pripravil Mikulášsku kapustovú dia čalamádu.
Viacerí si pýtali recept, tak sľub plním! Znamená to, že im chutilo!

Recept je absolútne jednoduchý. Mám ho od brata, ktorý už roky žije v Ohaji (Dolnom ). Čalamáde som len urobil „dia face lifting“...

Čo potrebujeme?

Dve menšie kapusty, napríklad tri farebné papriky, dve mrkvi, dve veľké cibule – to všetko nastrúhame. ( množstvá si upravte podľa svojej chuti, prípadne pridajte aj feferónku )

Nálev si pripravíme z troch 2 dl. pohárov vody, jedného octu, polovica sáčku Deka (Zelka alebo nejakého iného prípravku na zaváranie uhoriek..) a „priměřene“ náhradného sladidla, ktorým som upravil pôvodný recept, kde bolo pol pohára cukru. Používam tekuté náhradné sladidlo – samozrejme od kamarátky Irenky z Imberu .

Nálev prevaríme , precedíme a zalejeme ním postrúhanú zeleninu , ktorú samozrejme zakryjeme pokrievkou a niekoľko krát premiešame. Po vychladnutí je čalamáda okamžite na zjedenie. Čo sa nezje hneď, skladujem v špajzy v chlade, prípadne v sedemdecových pohároch v chladničke. Čalamáda „pasuje“ okrem knedlí a smotanových omáčok prakticky ku všetkým mäsovým jedlám, hodí sa aj k večernému zobkaniu pri telke...

Čalamádu Zuzke nerátame, jednak jej nezje veľa a je to vlastne iba čistá zelenina. Jedna mrkva sa v tom množstve stratí a na jednu porciu jej je zanedbateľné množstvo, podobne ako obsah polovici sáčku Deka.

Komentáre k príspevku:

K článku zatiaľ nebol pridaný žiaden komentár. Chceš byť prvý?

Pridať komentár:

CAPTCHA KOD

Späť