logo spisiacik 1 logo spisiacik na facebooku spisiacik na youtube
InfoMail
Ak máte záujem o posielanie správ o činnosti a aktivitách združenia, zadajte do políčka svoju e-mailovú adresu a stlačte Enter
E-mailová adresa:
Kalendár akcií
< Apríl 2024 >
Po Ut St Št Pi So Ne
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 01 02 03 04 05
Vyhľadávanie

Partneri projektu:
 

O stravovaní diabetikov

dia život

Ako zavárať ovocie pre diabetikov ??

Autor: Peter , pridané: 2012-07-05 09:36:59, rubrika: O stravovaní diabetikov, Prečítané: ?

Spomínam si na detstvo, keď sme vždy pred letom a tým pádom aj obdobím zavárania, kupovali množstvo cukru. Veď bolo treba zavárať. Zavárali sme ovocie, varili džemy, lekvár – veď taký bol zvyk. Dnes manželka už zavára s rôznymi náhradnými sladidlami, používa dia recepty a  želírovací cukor pre diabetikov.
Každý si nejako zvykol, že zavárať sa musí s cukrom, alebo s jeho náhradou. Ale nie je to pravda.
Zavárať ovocie sa dá aj so soľou !
 
Dva roky som tento článok „nosil“ v hlave. Nikde som nič o tejto metóde zavárania nič nenašiel a už ma prestalo baviť čakať – tak som to napísal. Aby som sa nedopustil veľkých nepresností, požiadal som o korekciu a názor človeka , ktorého kniha „Varíme diabetikom“ by mala byť povinným čítaním pre všetky dia mamičky a väčších diabetikov : pani Máriu Štefákovú z NEDU Lubochňa.
Cukor sa používa na zaváranie iba od doby Márie Terézie, pre tým sa odpradávna na konzervovanie a zaváranie potravín používala výlučne soľ ! Tak si naši predkovia nekazili po úprave ovocia zuby a nepriberali ..
Už trochu soli pomôže z ovocia vytiahnuť jeho prirodzené sladké zložky !
Ovocie je prirodzene sladké, samozrejme v čase keď dozrie. Je zbytočné snažiť sa zavárať nezrelé ovocie ..Spravidla platí, že čím je sladšie ovocie, tým treba na uvoľnenie sladkej chute menej soli a naopak. Podľa tohto mi vychádza, že všetko ovocie čo u nás rastie okrem jahôd a kyslých ríbezlí sa takto dá konzervovať ! Pre úspech je samozrejme nutné použiť nepoškodené a nenahnité plody a poriadne vymyté poháre a viečka, ale aj dodržať dobu zavarovania. Skúsenejší „zavárači“ rátajú čas zavárania od doby , keď je požadovaná teplota vo vnútri pohára , nie vo vode v hrnci..

A ešte soľ. Akú použiť ?? Ja navrhujem radšej tú morskú – vraj má viac prirodzených minerálnych látok .. Stále bude zaváranie lacnejšie , ako s cukrom , alebo jeho náhradami.
Každý by si mal zo začiatku vychytať správne množstvo soli - iná bude spotreba, ak bude zavárať kompót alebo lekvár. Potreba soli sa bude asi líšiť aj od druhu použitého ovocia. Jednoducho odporúča sa na prvý krát pracovať s kilom ovocia , pridať štipku morskej soli , povariť, okoštovať, ak je málo sladké , tak pridať trošku soli, no maximálne celkovo 2 dkg soli na kilo ovocia!
Poznámka pani Štefákovej : morská soľ sa rýchlejšie rozpúšťa a budí dojem že je slanšia, ale jazyk neoklamete.
Uvažujem, že na malý pohár 350ml stačí štipka soli, čo je maximálne 2g.
Do pohára sa zmestí ovocie za 3-4 SJ napr. sliviek, čo je 270-360g, takže na 1kg ovocia v tomto prípade sliviek, potrebujeme maximálne 8-10g soli, t.j. 4 štipky medzi prsty.
1 lyžica zarovnaná nožom má 10g .
 
 
Ako teda vlastne zavarovať so soľou ?
Ak ideme robiť kompót – ovocie dáme do pohára, zalejeme vodou , tak do troch štvrtín pohára, pridáme štipku soli, zaviečkujeme a dáme sterilizovať - tak 20 minút pri 100°C.
Ak chceme urobiť džem – ovocie dáme napríklad na plech , posypeme ho  maximálne 2 dkg morskej soli a pokvapkáme napríklad jablkovým octom a dáme pomaly piecť do rúry, na tak dlho, ako vydržíme. Potom sa voda odparí, všetko rozmixujeme a dáme horúce do pohárov a otočíme hore dnom, aby sa prichytili viečka, alebo krátko zasterilizujeme. A bude to sladké !!
Urobiť si môžeme aj pyré. Hruškové je najjednoduchšie. Sladké hrušky očistíme , zbavíme jadierok a pomelieme, alebo rozmixujeme. Pridáme 2 dkg morskej soli, dochutíme polkou citróna , povaríme na malom plameni tak 25 minút, aby sa odparila prebytočná voda , dáme do pohárov a sterilizujeme pri teplote 80°Ctak dvadsať minút.
A teraz tá otázka, nad ktorou uvažujem už minimálne dva roky : Ako to rátať diabetikom ? Neviem presne. Nikde som to nenašiel. Ale dospel som k záveru, že by sme to mohli transponovane rátať ako ovocie. Čiže ak 1,1kg marhúl je desať SJ – tak aj to množstvo napríklad pyré , bude mať desať jednotiek. Vznikne mi napríklad pol litra pyré – tak si poviem , že má desať jednotiek.. Čo vy na to ??
Poznámka pani Štefákovej : Dobrá úvaha a dobrý výpočet, len to nemám vyskúšané.
 
A na 22.9. pripravíme špeciálnu akciu, kde sa budete všetci môcť pochváliť svojimi dia výrobkami – správne s označením – výrobok bez pridaného cukru a bez konzervantov !
Kto to vyskúša ??? Som zvedavý, aké máme šikovné dia mamičky a naše krásavice dia dievčinky a či sú ochotné urobiť niečo nezvyčajné a zdravé ! Pre tie najšikovnejšie pripravíme prekvapenie !
Poznámka pani Štefákovej :  
Všetko ste správne popísali a má to logiku. Nemám vyskúšaný lekvár ani džemy len som skúsila kompót. Bol dobrý so štipkou soli ako som uviedla. Aj doba sterilizovania je rozdielna. Čerešne a višne 25min, jablká 20min a hrušky napr. len 15 min keď sú ošúpané.
 
 
 Napíšte nám, či ste zaváranie so soľou vyskúšali a ako sa vám darilo !

Komentáre k príspevku:

skacikova@mail.t-com.sk napísal dňa 21.05.2019 o 20.26 hod.:

Ja zavaram ovocie so solou 3 rok. Prve zavaranie cca 3 pohare sa nedali jest lebo to bolo podla mna dost slane. Ubrala som sol na gramazi, teraz solim len tak medzi prsty a je to OK. Hrusky, ceresne, visne su v6borne, marhule. Dzem som zatial neskusala, ale tento rok to vyskusam. Mam DIA 2.

skacikova@mail.t-com.sk napísal dňa 21.05.2019 o 20.25 hod.:

Ja zavaram ovocie so solou 3 rok. Prve zavaranie cca 3 pohare sa nedali jest lebo to bolo podla mna dost slane. Ubrala som sol na gramazi, teraz solim len tak medzi prsty a je to OK. Hrusky, ceresne, visne su v6borne, marhule. Dzem som zatial neskusala, ale tento rok to vyskusam. Mam DIA 2.

jana-baloghova@centrum.sk napísal dňa 12.07.2016 o 10.38 hod.:

ja som zavárala čučoriedky pred dvoma rokmi a vydražali až doteraz, nič sa nepokazilo. Ovocie ma prirodzenú chut a je výborné. tiež dávam len štipku obyčajnej soli - inak už ani zavárať nebudem...

emilia.betkova@gmail.com napísal dňa 25.06.2016 o 13.59 hod.:

Len tak na okraj ze vsetka sol je morska sol, inaksia nie je. Rozdiel je, ze niekde je to more vyschnute a tak sol treba dolovat. Podla mna je ta sol akoze zdravsia lebo more v sucasnosti nie je ciste ako bolo kedysi. No a neviem, naco platit extra za to, co moze clovek kupit lacnejsie.

pamiso@gmx.at napísal dňa 12.02.2016 o 17.54 hod.:

Prosim o odpved ,ci zavarane ceresne. cukrom a ine ovocie maju obmedzenu dobu spotreby ? Dakujem za odpoved. Elis 8716768

alica.alicia@gmail.com napísal dňa 10.06.2014 o 11.36 hod.:

Dobrý deň,ja už dva roky zaváram všetko ovocie so soľou - a je to výborné. Len džem som ešte neskúsila.

Peter napísal dňa 09.10.2012 o 13.22 hod.:

Začal som variť hruškový lekvár a podarila sa mi skvelá hrušková detská výživa ! Verím , že sa vám darí viac - 5.12 to ochutnáme !

Peter napísal dňa 08.10.2012 o 07.39 hod.:

Dnes idem robiť pokus - kamarát mi priniesol hrušky,mám kopu jabĺk .. Ochutnávku urobíme 5.12 - OK ?

petra.kasanicka@gmail.com napísal dňa 21.07.2012 o 13.10 hod.:

Prave idem zavarat synovi-diabetikovi a nahodou som natrafila na tento clanok. Presne takto som to mala naplanovane aj ja. Vsetko ovocie som si navazila tak, aby vo flasticke bola presne 1SJ (prip. aj viac - podla velkosti flasticky). Pridam iba trosicku soli, zalejem vodou a zasterilizujem. Takato velkost (alebo skor malost :) kompotov sa mi osvedcila, lebo potom uz nemusim nic ratat a k obedu otvorim presne tu 1 flasticku, ktora sa hned zje a nepokazi sa, ako sa mi to stavalo s kupovanymi, ktore stali v chladnicke dlhsiu dobu. Takze idem na to, dam vediet ako to dopadlo :)

Pridať komentár:

CAPTCHA KOD

Späť