logo spisiacik 1 logo spisiacik na facebooku spisiacik na youtube
InfoMail
Ak máte záujem o posielanie správ o činnosti a aktivitách združenia, zadajte do políčka svoju e-mailovú adresu a stlačte Enter
E-mailová adresa:
Kalendár akcií
< Apríl 2024 >
Po Ut St Št Pi So Ne
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 01 02 03 04 05
Vyhľadávanie

Partneri projektu:
 

O stravovaní diabetikov

dia život

Tip na dia obed na Veľký piatok : Spišské pirohy

Autor: Peter , pridané: 2010-05-15 22:29:38, rubrika: O stravovaní diabetikov, Prečítané: ?

Čo variť ? To sú časté otázky. Ale čo také variť pre dia dieťa, ak sa blížia napríklad kresťanské sviatky a podľa zvyku sa vo väčšine rodín na Slovensku nejedia mäsité pokrmy? Uvarte si SPIŠSKÉ PIROHY !
Ako mi potvrdili kamaráti , na Spiši sú dodnes , spravidla v sobotu , na obed buď bryndzové halušky, alebo pirohy - veľmi často.

 

Jankine spišské pirohy.

• 2 kopcovité polievkové lyžice uvarených a popučených zemiakov + jedno vajce
• Poriadne premiešať v mise, pridať trošku vlažnej vody a polohrubú múku ( asi ¾ kg na 60 ks pirohov )
• Vyformovať guľku z cesta a na pomúčenej doske ešte spracovať na polotuhé cesto, vyvaľkať na 3 až 5 mm a potom vykrajovať skleneným pohárom – duritka, horčičák...

Plnka:
• Varené osolené a popučené zemiaky , tak kilo ale „priměřene“, 2 ks syr bambino, alebo niečo podobné, veľa pažítky!!!, soľ..

Variť vo vriacej a osolenej vode , kým nevyplávajú a nie sú mäkké – to je tak 15 až 20 min..

Dôležité je poliať ich roztopeným maslom, ktoré musí byť fest osolené a k tomu jedine kyslú smotanu a ako hovorí Viky Ráková „acidopedofilné“ mlieko!

Po skúsenostiach rátame dva pirohy za jednu silnú jednotku! Kyslú smotanu nerátame, kefír, alebo kyslé mlieko 3 dl za jednu sacharidovú jednotku, prípadne mlieko a to rátame 2 dl za jednu jednotku.
A po obede odporúčam dlhú prechádzku  !

Dobrú chuť !

Komentáre k príspevku:

K článku zatiaľ nebol pridaný žiaden komentár. Chceš byť prvý?

Pridať komentár:

CAPTCHA KOD

Späť