logo spisiacik 1 logo spisiacik na facebooku spisiacik na youtube
InfoMail
Ak máte záujem o posielanie správ o činnosti a aktivitách združenia, zadajte do políčka svoju e-mailovú adresu a stlačte Enter
E-mailová adresa:
Kalendár akcií
< November 2020 >
Po Ut St Št Pi So Ne
26 27 28 29 30 31 01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 01 02 03 04 05 06
Vyhľadávanie

Partneri projektu:
 

O stravovaní diabetikov

dia život

Stravovanie diabetika (5)

Autor: Peter , pridané: 2010-05-14 09:37:04, rubrika: O stravovaní diabetikov, Prečítané: 6x

Čo jesť pri hypoglykémiách a prečo?

Potraviny, ktoré sú sladené fruktózou (dextróza, hroznový cukor) alebo sacharózou (cukor, repný cukor, trstinový cukor) nie sú vhodné pre diabetikov na bežnú konzumáciu.

Nachádzajú sa najmä v nápojoch, sladkostiach, ale aj v iných potravinách preto, aby zabezpečili hnotnostné množstvo, bez ktorého nie je možné potravinu vyrobiť a zvýraznili alebo dotvorili sladkú chuť.

Prečo ich diabetici nesmú bežne konzumovať?

Preto, lebo glukóza a sacharóza sa z nápojov a potravín vstrebávajú veľmi rýchlo a spôsobujú prudkú hyperglykémiu, ktorej často nepomôže ani nadbytok inzulínu. A nadbytok inzulínu so sebou taktiež priná‘a ďal‘ie riziká a komplikácie. (Pozor na riziko hypoglykémie po konzumácii alkoholických nápojov, lebo alkohol zabraňuje tvorbe a uvoľňovaniu zásobného glykkogénu z pečene!)

Ale aj preto, lebo potraviny s glukózou a sacharózou obsahujú v men‘om množstve viac BE a viac kcal ako ostatné potraviny.

Pri výmene množstva BE v zmie‘anej strave za množstvo BE v sladkostiach je nutné si uvedomiť riziko rýchleho hladu a tým ďal‘ieho poru‘enia diabetickej diéty dojedaním sa.

Kedy ich diabetici môžu/musia konzumovať?

Len pri hypeglykémii, kedy je potrebný rýchly vzostup glykémie.

Najvhodnej‘ie je: - najskôr podať sladký nápoj- potom sa dojesť polysacharidmi.

Pozor na:- čokoládu, ktorá obsahuje veľa tukov, ktoré spomaľujú vstrebávanie sacharidov- zmrzlinu, kde je (vzhľadom k tomu, že organizmus ju musí zohriať a na to potrebuje energiu) účinok diskutabilný.

Množstvo BE pri hypoglykémii závisí od hodnoty glykémie, ale zvyčajne sa pohybuje od 0,5 BE – 2,5 BE v sladkých nápojoch s následným dojedaním sa 1 BE – 3 BE polysacharidov.

Aj pri hypoglykémii je v‘ak nutné sledovať množstvo BE a spolu s hypoglykémiou ho zapísať do Denníka diabetika.

Pomôcka:

 

glykémia
mmol/l

g glukózy v nápoji = BE v nápoji

+ BE polysacharidov
(najmenej 1 BE!)

4,0  - 3,5

5 g = 0,5 BE

+ 1 BE -  + 3 BE

3,5  - 3,0

10 g – 15 g = 1 BE – 1,5 BE

+ 1 BE -  + 3 BE

3,0  - 2,5

20 g – 25 g = 2 BE – 2,5 BE

+ 1 BE -  + 3 BE

2,5  - 0

Viac ako 25 g = viac ako 2,5 BE

+ 1 BE -  + 3 BE

Komentáre k príspevku:

K článku zatiaľ nebol pridaný žiaden komentár. Chceš byť prvý?

Pridať komentár:

CAPTCHA KOD

Späť